Varför ska du välja den Skandinaviska skolan i Maputo:
- Vi undervisar på svenska och ser till att danska och norska elever får modersmålsundervisning, läs mer…
- Vi har stora möjligheter till att individanpassa vår undervisning, våra skolresultat är goda och vi har mycket lärartid per elev, läs mer…
- Vi arbetar mycket med vår skolas värdegrund fokuserar på att få våra barn och elever att känna trygghet och gemenskap och vi arbetar med jämställdhet som ett självklart och naturligt inslag av vår verksamhet, läs mer…
- Vi tycker att miljön är viktig och arbetar för ett hållbart samhälle, läs mer…
- Vi serverar vällagad skolmat varje dag och erbjuder frukt och mellanmål (det ingår i skolavgiften), läs mer…
- Vi åker på lägerskola 2 gånger per läsår, läs mer…
- Vi har läxhjälp för eleverna flera gånger i veckan, läs mer…
- Vi har Fria (vårt fritidshem) med eftermiddagsaktiviteter som simning och fotboll, läs mer…
- Vi uppmärksammar och firar nordiska och moçambikiska traditioner och vi har kontakt med det moçambikiska närsamhället genom bl.a. skolbesök
- Vi har bra och ändamålsenliga lokaler med en fantastik utemiljö, en pool och en idrottsplan
- Vi tävlar i idrottstävlingen SUF-VM mot andra svenska utlandsskolor varje år
- Vi undervisar i religionskunskap, vilket är viktigt för elevernas förståelse och acceptansen av andra
- Här får du genom undervisningen geografiska, kulturella och historiska kunskaper om Sverige och Norden
- Vi undervisar i praktiska och estetiska ämnen; bild, slöjd, teknik, idrott, musik, hem- och konsumentkunskap
- Vi har en veckas Prao (praktisk arbetslivsorientering) för våra högstadieelever
- Vi tar emot barn och elever i behov av särskilt stöd
Språk
Så här arbetar i med språket och läsning:
- Vi arbetar mycket med skönlitteratur fram för allt i svenska, norska och danska men även i engelska
- Vi ger norska och danska elever undervisning i sina modersmål
- Vi kopplar ihop modersmålsundervisningen med undervisningen i övriga ämnen för att ge eleverna begreppsförståelsen på modersmålet
- Vi uppmuntrar barnen till att läsa mycket
- Vi arbetar med lässtrategier för att utveckla eleverna läsförståelse
- Vi arbetar med textsamtal
Individbaserad undervisning
Så här arbetar vi med individanpassad undervisning:
- På vår skola finns stora möjligheter att låta eleverna läsa på individanpassade nivåer. Vi har goda skolresultat och mycket lärartid per elev. Eftersom klasserna är åldersintegrerade arbetar vi ofta med olika saker och åldern är inte alltid det som avgör. Det finns t.ex. möjlighet för en elev som åldersmässigt går i ettan att läsa tvåans matte och delta på treornas engelska. Det kan även vara möjligt att en elev som går i grupp 2 läser t.ex. engelska med grupp 3.
- Eftersom det är få elever i varje grupp finns stora möjligheter att tillgodose de behov av extra stöd som finns. Det kan finnas elever med behov av extra stöd som har en elevassistent på 100 % som stöttar i allt skolarbete. Det kan även finnas elever på skolan i behov av extra stöd där lärarna försöker att ge så mycket stöd som möjligt. Vi har även danska elever i grupp 2 som får hjälp med språket av en dansk lärare som arbetar 20 timmar/veckan i gruppen.
- Vi försöker att i största möjliga mån se till elevernas behov och anpassa undervisningen efter den nivå de befinner sig. Det kan t.ex. handla om att eleverna kommer från andra skolor och som redan läst det man ska jobba med, eller som missat bitar som vi här på skolan redan jobbat med och som inte ingår i skolans planering för kommande läsår. I de lägre åldrarna har inte detta så jättestor betydelse eftersom repetition är bra och alla områden man jobbar med troligtvis återkommer när de är äldre. Men för äldre elever kan det ha en avgörande betydelse. Så det händer att vi har elever på skolan som har individuell planering i t.ex. No och So-ämnena.
- En elev som är understimulerad och där undervisningen inte anpassas efter individen kan göra att intresset för skolan blir mindre. Därför försöker vi i största möjliga mån låta eleverna arbeta på den nivå de befinner sig så att kunskapsutvecklingen går framåt även om eleven redan ligger långt fram.
Skolans värdegrund
På vår skola har vi inte bara fokus på kunskaper utan lägger också tid och kraft på det sociala. Vi vill att våra elever ska känna sig trygga i skolan och känna att de blir respekterade, både av kamrater och skolpersonal. Det är viktigt för oss att eleverna blir sedda inte bara i klassrummet utan också på raster. Alla elever ska kunna vara sig själva och vi lägger stor vikt vid att barnen inte ska behöva begränsas av rådande könsnormer. Det sistnämnda är något som faktiskt skiljer oss från andra internationella skolor i Maputo.
Så här arbetar vi på skolan runt det sociala:
- Vi inleder varje läsår med en s.k. ”lära-känna-vecka” då vi arbetar med gruppövningar av olika slag, dels i de olika undervisningsgrupperna, dels med alla elever på skolan. Under dessa dagar lär eleverna inte bara känna varandra bättre utan också lärare som de inte möter i den ordinarie undervisningen.
- Det finns alltid en vuxen på skolgården under rasterna. Denne har till uppgift att cirkulera bland barnen, hjälpa till om någon gör sig illa, hjälpa barnen att lösa konflikter m.m.
- Matsituationen ser vi som ett utmärkt tillfälle att träna den sociala förmågan. Vi sitter vi i åldersblandade grupper med minst en vuxen per bord. Alla måste sitta kvar vid bordet i minst tjugo minuter, dels för att hinna smälta maten, dels för att få träna på att samtala med andra.
- Under en vecka varje termin har vi en kartläggningsvecka som gäller elevernas trygghet. Föräldrar och elever får under denna vecka fylla i enkäter kring barnens trivsel. Eleverna får också göra en s.k. trygghetsvandring, inne i skolan och utanför, under vilken de kan berätta om specifika platser på skolan där de känner sig otrygga. Personalen är extra uppmärksamma på om någon elev verkar ensam etc. och noterar detta skriftligt. När det finns en samlad bild över situationen görs en förbättringsplan.
- Det finns en skolsköterska på skolan som återkommande har enskilda samtal med eleverna. Då denna har tystnadsplikt kan eleverna känna sig trygga med att ta upp sådant som de kanske inte skulle våga ta upp med sina föräldrar eller lärare.
- Vi har fokus på det sociala även i klassrummet. För de yngsta i form av livskunskap, för de lite äldre i form av kompissamtal där vi gemensamt diskuterar oss fram till lösningar på olika konflikter som uppstått. Dessa samtal är viktiga då de hjälper barnen att se saker ur olika perspektiv.
Miljö och hållbarutveckling
Genom ett miljöperspektiv får eleverna möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
Så här arbetar vi med miljö och hållbar utveckling:
- Varje år har vi en temavecka om miljö, då vi gör olika projekt och har fördjupade diskussioner om miljö och hur vi kan arbeta för en hållbar utveckling.
- Vi går ut med klasserna och plockar upp skräp från gatorna runt skolan.
- Vi har gör studiebesök på olika ställen. T.ex. reningsverk och plaståtervinning.
- I ämnena biologi och kemi så ingår det i kursplanen att lära sig mer om ekologi .
- I SO och NO och hemkunskap ingår det att lära eleverna hur vi kan arbeta för en hållbar utveckling.
- I bild och slöjd arbetar vi med återanvändning och samtalar om olika miljöaspekter.
- Skolan har kompost där vi lägger vårt matavfall och skal från barnens frukt mm. Jorden som bildas använder våra trädgårdsmästare för att gödsla skolans gräsmattor och rabatter.
- Skolan har ett samarbete med ett sopåtervinningsföretag som hämtar sorterade sopor. Därför har skolan numera stora kärl för papper, metall, glas och plast. Vi uppmuntrar föräldrar på skolan att ta med sina sopor och sortera i dessa kärl.
- Vi arbetar med att utbilda vår lokala personal i miljöfrågor.
Skolmaten
God mat hos oss är en vällagad mat som lagas från grunden och som lockar och barnen/eleverna och utmanar dem att smaka nya saker. Vi serverar varje dag frukt, en vällagad lunch samt ett enkelt mellanmål. Vi erbjuder ett vegetariskt alternativ för dem som är vegetarianer och det finns alternativ när griskött serveras eller ingår i någon rätt för dem som inte äter griskött. För barn/elever med allergi eller andra medicinska behov av specialkost hittar vi alltid bra lösningar i samverkan med er föräldrar. Det är viktigt att måltiden är näringsriktig för att barnen/eleverna ska kunna lära sig samt orka vara aktiva under hela sin skoldag. Vi sitter och äter i ålderblandade smågrupper med en pedagog vid varje bord. Vi integrerar måltiden med samtal mellan små och stora om allt mellan himmel och jord. Vår förhoppning är att barnen/eleverna får med sig kunskap, intresse och nyfikenhet kring mat. Vi äter vår lunch i vårt fina poolområde. Måltidssituationen är lugn, avstressad och trivsam. Vi fokuserar på att ha trevligt och skapa gemenskap. All mat som serveras ska vara säker att äta och ni kan känna er trygga i att inte barnen/eleverna inte blir sjuka av maten. Vi arbetar med att bidrag till ett hållbart samhälle genom att vi tänker på vad vi serverar barnen/eleverna. Vi gör medvetna val när vi väljer maträtter och vi vill lära barnen att äta olika slags mat. Vi har inför en minst en vegetarisk dag per vecka för att minska vår köttkonsumtion. Varje vecka serverar vi minst en fiskrätt, en kött/kycklingrätt, en vegetariskrätt och en moçambikiskrätt. För oss är det viktigt att vi känner till några moçambikiska rätter eftersom vi bor och verkar här. Vi köper i stort sätt all frukt och alla grönsaker via essor som distribuerar organiska grönsaker som odlas av bönder i närområdet. Resten av maten köper vi i livsmedelsbutiker i närliggande kvarter.
Lägerskolor
Så här tänker vi runt våra lägerskolor
Under våra lägerskolor arbetar vi med de delar av undervisningsämnenas kursplaner som vi har svårt att behandla i/vid skolan i Maputo:
- Respektera andra människor
- Hjälpa andra människor
- Att lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga
- Att lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt
- Att ta personligt ansvar
- Visa respekt och omsorg miljön
Vi arbetar också med de delar av undervisningsämnenas kursplaner som vi har svårt att behandla i/vid skolan i Maputo:
- Geografi: Fältstudier för att undersöka natur- och kulturlandskap
- NO 1-3: Djur och växter i närmiljön
- Biologi: Fältstudier, undersökning av ekosystem
- Idrott: Orientering, friluftslivsaktiviteter
- Bild: Fotografering och filmning
- Hemkunskap: Planering och organisering av arbetet vid matlagning, Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel
Sammantaget ger detta
- Sammanhållning
- Bättre klassrumsklimat som gynnar lärandet
- möjlighet att befästa kunskaper genom praktiskt lärande och görande
Läxor
Så här tänker vi runt våra läxor:
- Få läxor för barnen i de yngre årskurserna, fler ju äldre barnen blir
- Fokus på repetition och läsning
- Vi ger läxor som inte ska kräva föräldrahjälp
- Vi följer aktivt upp elevernas läxor
- Vi har valt att ha läxhjälp på vår skola